Șeful ONU cere acces internațional la centrala Zaporojie: „Există riscul unei catastrofe nucleare”

de: Anca Lupescu
11 08. 2022

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzații în legătură cu bombardarea recentă a instalației.

Șeful ONU, semnal de alarmă privind centrala de la Zaporojie

Orice atac asupra unei centrale nucleare „este un lucru sinucigaș”, a declarat Guterres într-o conferință de presă în Japonia.

„Din nefericire, în loc de detensionare, în ultimele zile au fost raportate incidente și mai îngrijorătoare, care, dacă vor continua, ar putea duce la o catastrofă”, a declarat Guterres într-un comunicat, precizând că este „grav îngrijorat de situația din interiorul și din jurul centralei”.

„Să fim clari, orice deteriorare a Zaporojiei sau a oricărui alt sit nuclear din Ucraina, sau de oriunde altundeva, ar putea avea consecințe catastrofale nu numai pentru zona înconjurătoare, ci și pentru regiune și nu numai. Acest lucru este total inacceptabil”, a insistat el.

Comentariile sale au urmat unei vizite la Hiroshima în weekend, unde Guterres a ținut un discurs pentru a marca cea de-a 77-a aniversare a primului bombardament nuclear din lume.

Petro Kotin, șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară Enerhoatom, a declarat că ar trebui să fie desfășurate forțe de menținere a păcii la situl Zaporojie.

„Decizia pe care o cerem de la comunitatea mondială și de la toți partenerii noștri… este de a retrage invadatorii de pe teritoriul centralei și de a crea o zonă demilitarizată pe teritoriul centralei”, a declarat Kotin la televiziunea ucraineană.

„Prezența forțelor de menținere a păcii în această zonă și transferul controlului acesteia către acestea, iar apoi și controlul asupra stației către partea ucraineană, ar rezolva această problemă”.

AIEA, solicitată la fața locului

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat ulterior, într-o declarație, că dorește ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala, dar a precizat că Kievul blochează o eventuală vizită.

Ucraina a declarat că un nou bombardament rusesc din 6 august a avariat trei senzori de radiații și a rănit un muncitor de la instalația din Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. A fost al doilea atac care a lovit centrala în zile consecutive. Rusia a susținut că Ucraina este responsabilă pentru aceste atacuri.

Situația de la centrală este extrem de periculoasă

Premierul ucrainean Dmytro Shmyhal a declarat că a discutat cu ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, despre situația de la centrala electrică, inclusiv despre acuzațiile potrivit cărora forțele rusești au plasat explozibili la centrală pentru a contracara o contraofensivă ucraineană așteptată în regiune.

„Întreaga lume trebuie să se unească pentru a preveni o catastrofă. Contăm pe sprijinul partenerilor noștri pentru a opri agresorul cât mai curând posibil”, a declarat Shmyhal.

De asemenea, ombudsmanul Ucrainei, Dmytro Lubineț, a cerut insistent ca ONU, AIEA și comunitatea internațională să trimită o delegație pentru a „demilitariza complet teritoriul” și a oferi garanții de securitate angajaților centralei și orașului Enerhodar, unde se află centrala.

Zelenski cere noi sancțiuni împotriva industriei nucleare rusești

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni occidentale împotriva industriei nucleare rusești „pentru crearea amenințării unui dezastru nuclear”.

Centrala, aflată la aproximativ 200 de kilometri nord-vest de portul Mariupol, aflat sub supraveghere rusă, de când trupele Moscovei au preluat-o la începutul războiului, dar personalul ucrainean continuă să opereze instalația.

Autoritatea instalată de Rusia în regiune a declarat că forțele ucrainene au lovit situl cu un lansator de rachete multiple, avariind clădirile administrative și o zonă din apropierea unei instalații de depozitare. Ambasada Rusiei la Washington a emis, de asemenea, o declarație în care îi acuză pe „naționaliștii ucraineni” pentru pagubele produse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 8 august că bombardamentele sunt „extrem de periculoase”, făcând totodată apel la aliații Ucrainei „să își folosească influența pentru a împiedica” continuarea acestora.